Onderhoud rieten dak

NovaRiet kunstriet

Lid van BNI Clementi

Rietluis en beestjes in het riet

Heeft u las van beestjes in het riet? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met rietluis of ander ongedierte. Dit komt eigenlijk alleen voor in woningen of rieten daken die ingrijpend zijn gewijzigd. Heeft u een nieuw gebouwd pand, uw riet laten vernieuwen of wellicht een verbouwen uit laten voeren? Het ongedierte komt zowel bij pannen gedekte als riet gedekte panden voor. De overlast zal doorgaans langer aanhouden bij rieten daken, al hoeft dat geen probleem te zijn.

Oorzaak van rietluis

Rietluis kan ontstaan als het gevolg van een aantal risicofactoren:

  • Regen tijdens de ruwbouw
  • Gedeeltelijke vernieuwing
  • Uitgebreid grondwerk langs het pand

Houd er rekening mee dat de beestje in het riet doorgaans ontstaan als het gevolg van vocht in het pand. De overlast zal geleidelijk minder worden en zal na 3 jaar zijn verdwenen, aangezien er dan sprake is van een nieuw evenwicht. Het heeft geen zin om extra te ventileren, aangezien het vocht diep in de constructie zit. Het is een misverstand dat de beestjes in het riet worden meegevoerd met het nieuwe riet. Dit heeft vaker te maken met een verstoring van het evenwicht of de ophoging of vervanging van vervuilde grond rond het pand.

Oplossingen tegen beestjes in het riet

Er is geen goede oplossing beschikbaar tegen beestjes in het riet. Dat is op zich geen probleem, aangezien rietluis hinderlijk kan zijn, maar de beestjes geen schade aanrichten en geen gevaar zijn voor de gezondheid van mens en dier. Bestrijding doet doorgaans meer kwaad dan goed, waardoor u beter kunt wachten op het ontstaan van een nieuw evenwicht. Meer informatie over beestjes vindt u bij de Vakfederatie Rietdekkers.


Direct Contact Gratis Inspectie Gratis OfferteWe gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het