De rieten daklaag is bij een dak van Kunstriet / Techriet minimaal 12 centimeter. Onder deze rieten daklaag ligt multiplex- of betonplex van 1,8 centimeter. Op basis van deze afmetingen kan de isolatiewaarde (R-waarde) eenvoudig worden berekend. Door de dikte van het materiaal te delen door de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal, geldt een uitkomst van 1,23 M2K/W voor Kunstriet / Techriet. Deze isolatiewaarde is gebaseerd op een kunstrieten dak met gesloten kap constructie.
Van oorsprong was rieten dakbedekking een goedkoop alternatief voor pannendaken op woningen. In combinatie met heideplaggen werden huizen en hutten vroeger bedekt met rieten daken. Vanwege deze traditionele dakconstructie en het gebruik van natuurriet waren dit soort daken vaak ook brandgevoeliger in vergelijking met pannendaken. Tegenwoordig is een rieten dak een luxeproduct en is de brandgevoeligheid al steeds meer teruggenomen. Dit geldt in ieder geval zeker voor rieten daken van kunstriet. Kunstriet / Techriet is namelijk niet brandgevaarlijk en daardoor bij uw verzekeraar te verzekeren als ‘normaal dak’. Uw verzekeringspremie zal daarom ook een stuk lager uitvallen in vergelijking met een verzekering voor een rieten dak met natuurriet.
Kunstriet / techriet is getest conform de richtlijnen van de UL-94, welke is uitgevoerd door Exova. De conclusie van deze test plaatst Kunstriet / Techriet in een categorie met wandsterkte 1 mm als “V-O”. In normaal Nederlands betekent dit dat Kunstriet / Techriet niet brand en ook niet bijdraagt aan brandvoortplanting.T